Hatha yoga intensief

fysiek uitdagende houdingen in een flow

Rooster

Sfeerverslag Hatha yoga intensief

Door Jacqueline van der Pijl, yogabeoefenaar bij Smrti


In de Hatha yogalessen van Michael werk je stap voor stap en met precisie aan een sterk en soepel lichaam.


Een vleugje Iyengar yoga

Michael laat zich inspireren door Iyengar yoga: yogaposes waarbij precisie en concentratie sleutelwoorden zijn. En ja, die houdingen zijn pittig. Toch zit de Namastézaal van yogacentrum Smrti  in Schiedam vol met vrolijke yogabeoefenaars van allerlei pluimage. Trotse yogi’s noemt Michael ons. Nou, dan zal het zo’n vaart niet lopen, toch?


“Hoe zit je hier nu en hoe voelt je lichaam aan”. Met die woorden start Michael deze pittige Hatha yogales. En die begint net als elke andere yogales met een ademhalingsoefening: zes tellen uit, vier tellen in. Onder begeleiding van Michaels stem verleng ik mijn uitademing verder dan mijn inademing en neem ik tussen elke ademhaling een paar tellen rust.


Daarna gaan we zitten op handen en knieën. Vanuit deze positie bewegen we ons in de hond met het hoofd omlaag en de hond met het hoofd omhoog. Zo stretchen we in een vloeiende beweging onze schouders, rug, polsen, handen, hamstrings en kuiten. Deze oefening herhalen we een aantal keer met veel aandacht voor de juiste uitvoering.

Intense yogahoudingen

Na de neerwaartse en opwaartse hond voel ik de energie door mijn hele lichaam stromen. Tijd voor intensere yogahoudingen! Maar eerst keren we terug naar tafelpositie voor een serie heupcirkels. Met deze warming-up bereiden we ons voor op yoga intensief! Het thema van vanavond is achterwaartse buigingen. En dat belooft wat!


Velen met mij ervaren achteroverbuigingen als zwaar door een vastzittende rug. Maar trotse yogi’s laten zich niet kisten. En we doen het stap voor stap. We starten met de booghouding: een achterwaartse buiging waarin we onze hele rug samentrekken. Zo versterken we zowel de flexibiliteit als de kracht van onze rug.


Na de boog keren we terug naar het dierenrijk ofwel de kameelhouding. In deze pose open je de voorkant van je lichaam: de enkels, dijen, liezen, buikspieren, borst en keel. Het daagt je uit om je hart te openen. Net als de boog versterkt de kameel je rugspieren. Hij geeft nieuwe energie en die kunnen we goed gebruiken voor de volgende uitdaging.


De boothouding vraagt veel van je buik- en rugspieren. Daarom doen we eerst allemaal de halve boot, met gebogen onderbenen. De hele boot is voor de liefhebbers. We sluiten de serie achterwaartse buigingen af met een aantal variaties op de stoelhouding. Daarin houden we sommige poses wat langer vast. Oef, ik voel mijn benen al branden.

Voor wie is Hatha yoga intensief bedoeld?

En dan nu de hamvraag: is deze yogales (te) pittig? Het antwoord is heel eenvoudig. Soms moeten mijn spieren hard werken om in een specifieke houding te komen. Daar staat tegenover dat je verschillende opties krijgt om de pose uit te voeren. Zo kun je op je eigen niveau in de houding komen en werk je stap voor stap aan een sterk en soepel lichaam. Je hoeft dus echt niets te forceren.

Klankschalen in de eindontspanning

Tot mijn verrassing maakt Michael gebruik van klankschalen voor de eindontspanning. Ik laat de klanken door mij heen stromen en geniet van een warm bad van klank en trilling.


Wil je ook stap voor stap en met precisie werken aan een sterk en soepel lichaam? Bekijk dan het actuele rooster en reserveer je pittige Hatha yogales!

Share by: